Een standaardvoorbeeld van een koopcontract is ook hier te downloaden.
Voorlopig Koopcontract DownloadenWaarom gebruik maken van een modelcontract? Door het lezen van het koopcontract krijgt u n. Weeg goed af of welk boden het beste past bij eigen vraagprijs. Voordeel is dat u zo gezamenlijk onafhankelijke juridische expertise heeft van de notaris, bij de soms lastige clausules van het koopcontract, wat beide partijen extra rust en vertrouwen geeft. Het gebruik van dit persbericht is aan voorwaarden gebonden. Het maakt niet uit of u gebruik maakt van het modelcontract of een koopcontract van de makelaar. Zorg er echter niet voor dat u serieuze bieders tegenover andere bieders achterstelt mocht het bij de andere bieders niet goed komen. Om misverstanden te voorkomen is het aan te raden alle voortgang zwart-op-wit bij te houden. En let er op dat u duidelijk omschrijft wat voor u passend is. Het loont overigens om verschillende notarissen te benaderen voor een prijsopgave, daar dit ook een punt is waar u enkele honderden euro's mee kan besparen.

Wie zelf verkoopt bespaart duizenden guldens courtage. Binnen die bandbreedte kunt u met de notarissen onderhandelen. Vermeld in ieder geval datgene wat uw woning zo bijzonder maakt, bijvoorbeeld die perfecte staat van onderhoud, dat prachtige dakterras of het fijne winkelcentrum op loopafstand. Schroom dus niet uw kennissen en collega's over uw verkoop in te lichten. Dergelijke kosten heeft u door eigen verkoop grotendeels niet meer. Er komt veel bij kijken, en dat is voor veel mensen de reden om een makelaar in te schakelen.

Vergeet u niet dat de meeste potentiŽle kopers van uw woning direct of indirect uit uw omgeving komen of een verkoop vernemen van mensen die in uw buurt wonen. Het is toch verstandig het contract door een jurist te laten controleren en het bovendien te deponeren bij de notaris tijdens de overdracht. Voor alle fasen in de onderhandelingen geldt dat ze het best op schrift kunnen worden gesteld en door beide partijen ondertekend. Loopt het storm, dan kunt u ook met de volgende gaan onderhandelen. Het verstandigst is dat u alle vertrekken laat zien en dat de kijker de vrijheid heeft om op zijn eigen houtje het huis te gaan verkennen.

Mensen die echt geÔnteresseerd zijn in een woning zullen meerdere keren langskomen. Zijn de gegevens in de offerte ook werkelijk de gegevens die u heeft opgegeven? De vijf uitgangspunten van uw hypotheek moeten juist zijn vermeld, net als bijvoorbeeld uw leeftijd en uw inkomen. Het promoten van uw woning neemt vrijwel altijd de meeste tijd in beslag. De courtage bestaat meestal uit een percentage van de waarde van het te verkopen woning. Sinds enige jaren is het mogelijk om over notaristarieven te onderhandelen. Wie zelf verkoopt bespaart vele duizenden euros courtage.

Makelaars in het nieuws


Concurrentie funda groeit.

Friezen betalen fors minder voor huis.

Ruzie in bestuur huizensite funda.

Actie hetsmshuis tijdelijk stilgelegd.

Meer in ons archief