Eveneens wat betreft de bewoning zijn er geen restricties.
Geen CourtageDe makelaar vertelde mij dat ik nu wel courtage moet betalen over de overeengekomen prijs, ondanks het feit dat de verkoop niet door gaat. Ik neem toch aan dat de kopende partij om ontbinding heeft gevraagd, anders dient u eerst kopers in gebreke te laten stellen. In zo'n geval, en uberhaupt altijd bij intrekken van de opdracht, worden alleen de gemaakte kosten en niet de courtage in rekening gebracht no cure, no pay. Wie heeft de verkoop ontbonden? U of de kopende partij. Als een makelaar dit kan doen kan hij aan de lopende band met verkopen komen die op het laatste moment niet doorgaan en iedere keer weer courtage opstrijken. De woning blijft in principe in de verkoop bij diezelfde makelaar, hoewel ik daar na vanmorgen toch anders tegenaan ga kijken. Eveneens wat betreft de bewoning zijn er geen restricties. Ook zal ik als hij de woning nog een keer verkoopt, weer courtage moeten betalen.

Ten aanzien van de juistheid ervan kunnen wij echter geen aansprakelijkheid aanvaarden. Een kleine drie jaar geleden hebben wij ons huis gekocht. Met een deel van de courtage zou ik kunnen leven, of courtage over de boete of zo, maar niet over de hoofdkoopsom. Bij ons gaat de koop ook niet door en de creditnota is al verzonden. Sowieso staat respect voor de medemens bij ons voorop.

Wanneer de verkoper een opdracht verstrekt tot bemiddeling die moet leiden tot de verkoop van zijn of haar woning, dan houdt dat in mijn optiek in dat die bemiddeling ook daadwerkelijk moet leiden tot de verkoop van betreffende woning. Daar komen dan nog ambtelijke zegels bij van zo'n 300 euro. Het is goed om tijdig te beginnen met u te orienteren op de huizenmarkt. Wanneer de deal op de ontbindende voorwaarden vastloopt is voor de makelaar misschien vervelend, doch dit is het risico van het vak. NordicEstate is de makelaar waarmee wij nauw samenwerken. Ga naar de bevestigingsmail van uw inschrijving op huurkamers. Ik als verkoper heb na ingebrekestelling de koop ontbonden na een gesprek met de kopers, die daar mee instemden. Ik zal het contract met de makelaar er eens op nalezen. De vraag hoeveel geld wij hebben uitgetrokken is al veel gesteld.

Daarnaast zijn er nog kosten voor de overdracht, en inschrijving in het kadaster. Verkoopopgaven worden verzonden in het PDF-formaat. De makelaar laat het overkomen alsof hij alléén maar de bemiddeling tussen de verkoper en genoemde koper doet en dat na het mislukken zijn werk erop zit. Alle gegevens zijn met zorg samengesteld en uit ons inziens betrouwbare bron afkomstig. Mocht na het afketsen van de koop de verkoper de opdracht intrekken, dan is het een ander verhaal. Als u zelf de koopovereenkomst ontbint zonder de kopers in gebreke te stellen, dan is het nog maar de vraag of de boete clausule in werking treedt.

Maar ik moet je bekennen dat ik me inderdaad heb zitten afvragen waar de facturen van bijvoorbeeld ook de notaris naartoe zullen gaan. Ik heb even met mijn makelaar overlegd, hij zegt dat dat werkelijk heel onbeschoft zou zijn om dat te doen.

Makelaars in het nieuws


Concurrentie funda groeit.

Friezen betalen fors minder voor huis.

Ruzie in bestuur huizensite funda.

Actie hetsmshuis tijdelijk stilgelegd.

Meer in ons archief