Nvm bezichtigen huis verplicht voor makelaar
bezichtigen De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) wil haar richtlijnen wijzigen om de opmars van internetmakelaars een halt toe te roepen. Door nieuwe kwaliteitseisen verplicht te stellen aan NVM-leden wordt het voor prijsbrekers vrijwel onmogelijk om onder de vlag van de vereniging hun lucratieve werkwijze voort te zetten.


Makelaarsland, Nederlands grootste internetmakelaar, is woedend. Directeur Jeroen Stoop zegt zich desnoods dood te vechten tot aan het Europese Hof als de NVM de nieuwe richtlijn accepteert. Het gaat er bij de omstreden extra kwaliteitseis om dat een NVM-makelaar verplicht wordt zelf een woning te zien voordat die in de verkoop wordt genomen. Aangezien landelijk opererende internetmakelaars juist goedkope pakketten aanbieden door zo min mogelijk kosten te maken, past een persoonlijke bezichtiging niet in die formule. Dan kunnen we de tent wel sluiten, aldus Stoop.


NVM-woordvoerder Ronald Kimman zegt dat een persoonlijke bezichtiging vooraf door een makelaar logisch is om goede prijsonderhandelingen te kunnen voeren. De consument is volgens hem niet gediend met een makelaar die uitsluitend op afstand werkt.


Hans Andr de la Porte van de Vereniging Eigen Huis gelooft dat de maatregel een oorlogsverklaring is aan prijsbrekers zoals Makelaarsland. Het zou het einde betekenen van de internetmakelaars, omdat die niet zonder plaatsing op Funda.nl kunnen opereren.

Bron: Overgeld.nl 23 februari 2007


Makelaars in het nieuws


Concurrentie funda groeit.

Friezen betalen fors minder voor huis.

Ruzie in bestuur huizensite funda.

Actie hetsmshuis tijdelijk stilgelegd.

Meer in ons archief