Postbank valt makelaarswereld aan
makelaarswereld De Postbank opent komende maandag met een groots publiciteitsoffensief de aanval op de makelaarswereld. De kosten koper kunnen via ons veel voordeliger, aldus de bank. OverGeld.nl zet een en ander op een rij en concludeert dat de Postbank veel diensten tegen gunstige tarieven aanbiedt. Maar wie rondkijkt vindt elders goedkopere alternatieven.


Uit onderzoek blijkt dat n op de drie potentile huizenkopers wordt weerhouden door de hoge kosten koper. Deze bestaan, naast de overdrachtsbelasting van 6%, uit makelaars-, notaris- en taxatiekosten en beslaan snel enkele duizenden euros. Zonde, zo stelt een woordvoerder van de bank: We bieden iedereen ook niet Postbank-klanten het gemak om alles via ons te laten lopen, tegen gunstige tarieven.


De tarieven die de Postbank rekent, zijn inderdaad redelijk scherp (zie tabel). Dat geldt vooral voor de bouwtechnische keuringen van de Postbank, maar wie zelf actief gaat prijsjagen kan - zeker bij de notariskosten - elders voordeliger uit zijn.Produkt
Prijs via Postbank
Andere voordelige optiesBouwtechnische keuring
236, onafhankelijk van de grootte van het huis

- via Vereniging Eigen Huis (255)


- informeer bij diverse bouwkundige bureaus, enkele lokaal operende
bedrijven kunnen soms voordeliger zijn. Postbank heeft echter een zeer
scherp tarief.Opleveringskeuring (nieuwbouw)

185
- via Vereniging Eigen Huis (199)- informeer bij diverse bouwkundige bureaus, enkele lokaal operende
bedrijven kunnen soms voordeliger zijn. Postbank heeft echter een zeer
scherp tarief.


Taxatie

328, all-in
- via Vereniging Eigen Huis tussen 249,90 en 562,28 (afhankelijk van de waarde van het
huis)- via Taxatievergelijk.nl vindt je snel 5 taxateurs die voordeliger zijn

- Erkendetaxateurs.nl rekent 275 (all-in), Detaxatieshop.nl rekent 235 voor huizen tot 250.000 en 250 voor huizen
tot 4 ton


Hypotheekakte / Transportakte

641 per akte, 1.247 voor beide aktes
- via Vereniging Eigen Huis voor hypotheekakte tussen 648 en 975 (afhankelijk van de
waarde van het huis), voor hypotheekakte n transportakte tussen
1.071 en 1.398 (afhankelijk van de waarde van het huis- via Degoedkoopstenotaris.nl vind je al snel een notaris die voor 893
een transport- en hypotheekakte wil opmaken (bij een koopsom van
226.890)
Makelaar

Bouwkundige keuringen, taxaties en enkele notarisdiensten kunnen al enige tijd via de Postbank-site worden afgenomen, maar tot nu toe werd daar weinig aandacht aan besteed. Ook biedt de Postbank al enige tijd als proef aan- en verkoopdiensten van makelaar i-Blue aan. Voor een vast tarief van 1.488 kijkt een makelaar, nadat de klant de eerste bezichtiging zelf heeft gedaan, naar de bouwkundige staat van de woning en gaat de activiteiten van de eventuele vereniging van eigenaren na. Daarnaast worden onder meer onderhandelingen gevoerd en wordt de overdracht begeleid. Ook dit is een scherp tarief, maar wie nog scherper op de prijs is, kan zelf onderhandelen bij lokale makelaars.


Kwaliteit

Dat de Postbank vanaf maandag vol de publiciteit zoekt voor diensten die makelaars traditioneel aanbieden, doet makelaarsorganisatie NVM niet zo veel: Zolang de kwaliteit van de makelaarsdiensten gewaarborgd blijft, zien wij geen problemen. i-Blue is een NVM-lid, en haar diensten moeten wel NVM-waardig blijven. Wij zullen toezien op de kwaliteit.


Vereniging Eigen Huis (VEH), de belangenbehartiger van huizenbezitters die zelf ook veel diensten aanbiedt die de Postbank in het assortiment heeft, verwacht weinig last te ondervinden van Jan Mulder en consorten. De bouwkundige keuring die wij aanbieden is voor veel mensen een reden om lid te worden, maar mensen blijven lid omdat we veel meer te bieden hebben. Bovendien zijn wij geen prijsvechter, maar streven we naar een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit.


Wel heeft VEH jarenlang gehamerd op lagere notaristarieven. Meer concurrentie en openheid bij notarissen kan geen kwaad, stelt een woordvoerder. Dat hebben we in de loop van de jaren enigszins bereikt. Helaas is het ons niet gelukt een vast tarief af te spreken, maar dat de Postbank dat wel kan voor haar klanten is een positieve ontwikkeling.


Rechtszaken

Dat is echter niet zonder slag of stoot gegaan. De Koninklijke Notarile Beroepsorganisatie (KNB) heeft, toen de Postbank in 2003 startte met haar notarisservice, verschillende rechtszaken gevoerd tegen de Postbank. De KNB vreesde dat er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie. Het Amsterdamse Gerechtshof oordeelde in april vorig jaar dat daar geen sprake van was en dat de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de betrokken notarissen niet in het geding kwam.


De KNB reageert gelaten op de uitbreiding van de notarisservice van de Postbank: Wij wachten wel af wat er over ons heenkomt. Als er een dominante marktpartij ontstaat is het vervolgens aan de mededingingsautoriteit om in te grijpen.

Bron: Overgeld.nl 15 februari 2007


Makelaars in het nieuws


Concurrentie funda groeit.

Friezen betalen fors minder voor huis.

Ruzie in bestuur huizensite funda.

Actie hetsmshuis tijdelijk stilgelegd.

Meer in ons archief