Robin hood der makelaars rukt op
makelaars ALPHEN/WOERDEN - De Vrijehuizenmarkt, de organisatie die zichzelf graag ziet als de Robin Hood onder de makelaars, rukt op in het Groene Hart. Het oostelijk deel van het gebied wordt sinds een half jaar bediend door vrije makelaar Luuk Dol; Marco Frederiks uit Alphen is nu actief in het westelijk deel.


De Alphenaar heeft al jaren zijn eigen stucadoorsbedrijf. ,,Maar ik vroeg me af of ik dat wel de rest van mijn leven wilde blijven doen, zegt hij. Een advertentie in de krant bracht hem bij de Vrijehuizenmarkt. Hij volgde een cursus en nu is Marco Frederiks makelaar.


,,Ik heb het stucadoorsbedrijf nog wel, maar ik wil me zo spoedig mogelijk geheel op de makelaardij richten. Het eerste huis staat al op de website, het tweede komt eraan.


Makelaar is al enkele jaren geen beschermd beroep meer. Wie dat wil, kan zonder jarenlange opleiding beginnen met het bemiddelen bij woningverkoop. Vrijehuizenmarkt.nl ontstond dan ook vijf jaar geleden, toen de bescherming van het beroep makelaar verdween. De organisatie was aanvankelijk vooral in Noord-Holland (en dan met name in Amsterdam) actief, maar verspreidt zich nu als een olievlek over Nederland.


Er zijn nu ongeveer zeventig makelaars en elke maand komt er wel n bij. Het belangrijkste argument dat ze hanteren zijn de lage bemiddelingskosten: een courtage van 0,5 procent voor woningen met een verkoopwaarde van meer dan vijf ton en een vast bedrag van 2500 euro voor woningen van minder dan vijf ton.


,,Dat kan doordat wij allemaal vanuit huis werken. We hebben geen kantoor en personeel, en we hebben weinig kosten. Maar we hebben wel de steun van een grote organisatie, zegt Marco Frederiks. Het eerste contact met de verkoper wordt veelal gelegd via de website van de organisatie.


Ook etaleert de makelaarsorganisatie zich met de slogan no cure, no pay . ,,Dat houdt ons actief. Als een woning niet wordt verkocht, krijg je ook geen geld voor je activiteiten. Dus dan wil je je wel inzetten voor de klant, aldus Frederiks.


Hier en daar hebben de activiteiten van Vrijehuizenmarkt al geleid tot prijsaanpassingen bij de gevestigde makelaars. ,,Vooral in Amsterdam hebben we nogal wat op gang gebracht. Daar zijn al vier van onze makelaars actief en staan we inmiddels in de top-drie.


Marco Frederiks verwacht niet dat Alphense makelaars onrustig zullen worden van zijn activiteiten. ,,Nee, ik heb een collega gesproken en die vond het wel een goede zaak. Dat houdt ons scherp, zei hij. De Alphense makelaars hebben natuurlijk al een goede naam opgebouwd.


Een VHM-makelaar begeleidt de klant, maar zaken als taxatie, bouwkundige rapporten en hypotheken worden uitbesteed.


Voordat hij begon met het verkopen van woningen, volgde Frederiks enkele trainingen en deed hij praktijkervaring op met een reeds gevestigde makelaar. Het is vooral de persoonlijke benadering die hem een voorsprong zal geven, verwacht Frederiks.


,,Ik ga me voor honderd procent inzetten voor mijn klanten. Waar ik die vandaan haal? Nou, ik heb heel wat adressen van mensen voor wie ik als stucadoor heb gewerkt. Dat is mijn netwerk.

Bron: Algemeen Dagblad 7 januari 2007


Makelaars in het nieuws


Concurrentie funda groeit.

Friezen betalen fors minder voor huis.

Ruzie in bestuur huizensite funda.

Actie hetsmshuis tijdelijk stilgelegd.

Meer in ons archief