Stammenstrijd bij makelaars over de koers
Stammenstrijd Het rommelt binnen de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Behoudende makelaars vrezen nieuwe initiatieven op internet die hun exclusiviteit zouden aantasten.


De Vereniging Eigen Huis (VEH) spreekt van een machtsstrijd binnen de grootste makelaarsorganisatie van Nederland. De traditionele huizenbemiddelaars die graag de van ouds dominante positie van de NVM in ere houden. En makelaars die de mogelijkheden van internet volledig willen benutten. De NVM is de meest dominante partij in de markt. De komst van nieuwe huizensites ervaren sommigen als bedreigend, zegt Hans Andr de la Porte van de VEH.


Een NVM-makelaar die een eigen koers vaart, is Makelaarsland.nl. Directeur Jeroen Stoop ligt al vanaf het begin met de NVM in de clinch. De traditionele leden zien met internet hun positie afkalven. Dat is niet gek natuurlijk als je weet dat wij 80 procent onder het gangbare NVM-tarief kunnen opereren.


De interne meningsverschillen bij NVM over online huizenverkoop resulteerden vrijdag in het naar huis sturen van drie directieleden. Aanleiding was de koerswijziging die de directie van de eigen website, Funda.nl, voor ogen had. Funda wil de huizenverkoop- en zoeksite openstellen voor derden. De website is nu alleen toegankelijk voor makelaars die lid zijn van de NVM. Met de koerswijziging zouden andere makelaarsorganisaties en particulieren toegang krijgen tot Funda.


Een verschil van mening over het toekomstig beleid, meldde president-commissaris Bert Vis van Funda. Volgens hem zou de koerswijziging de aandeelhouders schaden. De NVM is grootste aandeelhouder. De huizensite is vanaf de lancering in 2000 marktleider in Nederland.


De VEH betreurt de gang van zaken bij Funda. De vereniging noemt het niet in het belang van de consument. De site zou vanwege zn grote bekendheid juist het totale aanbod moeten weergeven en niet, zoals nu, de deur dichtgooien. Stoop deelt die mening. Zo blijft de keuze voor de klant wel erg beperkt.


Om de opmars van internetmakelaars te stuiten wil de NVM haar richtlijnen aanscherpen. De vereniging zou haar leden nieuwe kwaliteitseisen gaan opleggen om alternatieve huizensites onder NVM-vlag onmogelijk te maken, zegt Stoop. Een aangesloten makelaar moet straks eerst zelf het pand bekijken. Pas dan mag het de verkoop in. We zijn te succesvol. Dat mag blijkbaar niet. Dus willen ze ons op extra kosten jagen. Volgens de NVM is een bezichtiging nodig om correcte prijsonderhandelingen te voeren.


De NVM trachtte eerder concurrerende huizensites te weren. Tegen Zoekallehuizen.nl spande ze een rechtszaak aan. Die werd verloren.

Bron: Trouw 27 februari 2007


Makelaars in het nieuws


Concurrentie funda groeit.

Friezen betalen fors minder voor huis.

Ruzie in bestuur huizensite funda.

Actie hetsmshuis tijdelijk stilgelegd.

Meer in ons archief