Strijd tegen huisjesmelkers
huisjesmelkers ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam, justitie, banken, makelaars en notarissen gaan nauw samenwerken in de strijd tegen huisjesmelkers en hypotheekfraude.


Dat hebben de partijen dinsdag afgesproken. Een van de maatregelen is de aankop tijdens openbare veilingen van panden waarmee keer op keer wordt gefraudeerd. ,,Er is geen plaats meer voor huisjesmelkers in Rotterdam, noch voor verkrotting of fraudeurs en belastingontduikers'', zei wethouder Hamit Karakus dinsdag in het stadhuis, waar hij samen met de deelnemende partijen twee convenanten ondertekende. De gemeente Rotterdam schat de schade door hypotheekfraude jaarlijks op 8 tot 10 miljoen euro. Van alle gevallen van fraude in onroerend goed in Nederland, heeft een kwart in de Maasstad plaats.


De twee convenanten zijn volgens de gemeente een aanvulling op de zogenoemde Alijdalijst. Hierop staan 450 malafide huiseigenaren en verhuurders. De nieuwe uitgebreide aanpak moet hypotheekfraude in een vroeg stadium tegengaan. Banken en notarissen zullen extra alert zijn op verdachte transacties en dit melden.


Huisjesmelkers kopen vaak panden op tijdens openbare veilingen. Met valse taxatierapporten en loonstrookjes proberen ze aan een hypotheek te komen. Meestal gaan ze zelf niet in de panden wonen, maar verhuren ze kamers met matrassen aan bijvoorbeeld illegalen. Panden wisselen bovendien vaak van eigenaar en stijgen steeds in waarde.


Een van de convenanten voorziet in de aankoop van dit soort panden door Stadsvastgoed in Rotterdam, voordat ze ter veiling komen. De aankoop heeft plaats met financile steun van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Vervolgens krijgt het pand een opknapbeurt en kan het op een normale manier worden bewoond.


Volgens de gemeente bieden de twee overeenkomsten ook de mogelijkheid dat deelnemende partijen leden van de eigen beroepsgroep op de vingers tikken als ze in de fout gaan. Dit kan dan leiden tot strafrechtelijke vervolging. Het openbaar ministerie zei zich gisteren hard te maken voor de aanpak van twintig gevallen van hypotheekfraude.

Bron: Nederlands Dagblad 5 december 2006


Makelaars in het nieuws


Concurrentie funda groeit.

Friezen betalen fors minder voor huis.

Ruzie in bestuur huizensite funda.

Actie hetsmshuis tijdelijk stilgelegd.

Meer in ons archief