Vbo woonconsument vindt aan en verkoopmoment ongunstiger
woonconsument Amsterdam - De onzekerheid onder Nederlandse woonconsumenten ten aanzien van het aan- of verkoopmoment van een woning is het afgelopen kwartaal flink toegenomen. Onduidelijkheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek speelt hierbij een rol. Dat blijkt woensdag uit de VBO Woonindex van makelaarsvereniging VBO Makelaar.


Slechts 33,8% van de potentiele kopers vindt het moment gunstig om een woning te kopen, tegen 63,5% een kwartaal eerder. Van de verkopers vindt 38,1% het moment gunstig om te verkopen, tegen 56,7% een kwartaal eerder.


'Bij de kabinetsformatie staat de komende dagen de hypotheekrenteaftrek op de agenda. Nu er sprake is van PvdA-deelname aan de nieuwe regering, is de handhaving van de hypotheekrenteaftrek niet langer gegarandeerd. Het ter discussie stellen van de hypotheekrenteaftrek maakt de woonconsument bepaald niet gelukkig,' aldus Michiel Goofers, secretaris/directeur van VBO Makelaar.


Het verminderde vertrouwen bij verkopers komt volgens VBO Makelaar overeen met de novembercijfers van het Kadaster. Hieruit blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs is gedaald met 1,48%. Ook het aantal verkochte woningen daalde. Deze negatieve cijfers werden duidelijk opgepikt door verkopers, aldus de makelaarsvereniging.


Naast het verslechterde oordeel over de geboden prijs, is men ook negatiever over de positie bij prijsonderhandelingen en de termijn dat woningen te koop staan.


Maar ook kopers beoordelen de vraagprijs van bestaande woningen minder positief dan in het derde kwartaal. Wel zien zij in het laatste kwartaal van 2006 hun eigen onderhandelingspositie verbeterd.


'Onder de huidige omstandigheden is de koper eerder bereid een transactie niet door te laten gaan. De koper doet een lager bod dan voorheen in de hoop meer van de prijs af te krijgen. De kans dat daardoor de transactie afketst, neemt men voor lief', aldus Goofers van VBO Makelaar.

Bron: Betten Beursmedia News 10 januari 2007


Makelaars in het nieuws


Concurrentie funda groeit.

Friezen betalen fors minder voor huis.

Ruzie in bestuur huizensite funda.

Actie hetsmshuis tijdelijk stilgelegd.

Meer in ons archief