Test uw kennis! Zeven vragen over het nieuws van de afgelopen dagen.
Huis Kopen Van OudersHet koophuis dat je op het oog hebt, is net te duur. Wie een appartement koopt, kijkt vaak alleen naar de hypotheeklasten. Over het meerdere heft de fiscus 5 tot 27 procent belasting, afhankelijk van de hoogte van het bedrag. Als je een hypotheek afsluit, moet je een looptijd kiezen voor de hypotheekrente. De rente die je aan je ouders betaalt, is onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Onze notaris geeft tien redenen om een testament op te stellen. Ouders kunnen hun kinderen namelijk vrij eenvoudig onterven via een testament. Met behulp van deze column van Niels van de Griend, notaris te Weesp, kunt u zich alvast voorbereiden.

Met een beetje hulp komt een eigen huis snel dichterbij. Ook al verdien je een modaal inkomen ongeveer 2. Wat je kiest, kan van grote invloed zijn op je maandelijkse lasten. De eventuele verkoopwinst kan dus gebruikt worden voor consumptieve doeleinden, maar blijft wel vijf jaar staan. Test uw kennis! Zeven vragen over het nieuws van de afgelopen dagen.

Bij eventuele erfpacht mag u de grondwaarde niet van de WOZ-waarde aftrekken, omdat u de erfpacht al mag aftrekken. De kindsdelen worden dan omgezet in een vordering in geld op de langstlevende. Bij de berekening van het uiteindelijke voordeel moeten natuurlijk wel de getrooste opofferingen,dat wil zeggen de betaalde belastingen die bij leven zijn voldaan mee in aanmerking worden genomen. Voor starters op de woningmarkt verandert er niets. Centraal Beheer Achmea heeft een van de laagste rentes en afsluitkosten van Nederland.

Je kunt de waarde als extra bestedingsruimte gebruiken door de overwaarde van je woning te cashen. Die maakt de koop definitief door allerlei aktes op te stellen die je vervolgens ondertekent. Voor verhuizing naar een huurhuis geldt hetzelfde als voor verhuizing naar een goedkoper huis. Vervolgens wordt echter via genoemde verdeling de langstlevende de enig eigenaar. Een slimme constructie kan er voor zorgen dat zowel jij als je groot ouders daar baat bij hebben. HypothekenEen Rabobank hypotheek past zich aan aan de veranderingen in je leven. Er hoeft niet altijd sprake te zijn van een kindsdeel. Dat kan gunstig uitpakken als u naar een goedkoper huis verhuist.

De kans van daadwerkelijke opeisbaarheid is over het algemeen dus behoorlijk klein. Uiteraard vermindert de schuld wel de heffingsgrondslag in Box III. Ook al zijn het je ouders, het is toch belangrijk alle afspraken over rente en aflossing in een goede zakelijke overeenkomst vast te leggen. Dat voorkomt latere onduidelijkheden, ook naar bijvoorbeeld andere broers of zussen toe. Met behulp van deze column van notaris Niels van de Griend kunt u zich alvast voorbereiden. In deze rubriek wordt maandelijks een juridisch probleem of conflict behandeld. Tijd om te kopen? Of stort de markt in? Makelaars voorspellen een hausse als in de jaren negentig.

Makelaars in het nieuws


Concurrentie funda groeit.

Friezen betalen fors minder voor huis.

Ruzie in bestuur huizensite funda.

Actie hetsmshuis tijdelijk stilgelegd.

Meer in ons archief