Alternatief makelaars voor beperking hypotheekaftrek
hypotheekaftrek ROTTERDAM - Het voorstel van PvdA en ChristenUnie de hypotheekrenteaftrek voor de hoogste inkomens te beperken, stuit op weerstand bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).


Zij vreest dat de maatregel opstopping in de woningmarkt veroorzaakt.


De twee politieke partijen stellen in de coalitiebesprekingen voor de hypotheekrenteaftrek niet meer toe te staan tegen het hoogste tarief van de inkomstenbelasting (52 procent). Het CDA voelt in beginsel niets voor beperking van de hypotheekrenteaftrek.


Volgens het Centraal Plan Bureau treft de voorgestelde maatregel 40.000 huishoudens. zezouden er circa 500 euro per jaar op achteruitgaan.


PvdA en ChristenUnie zouden de maatregel alleen willen toepassen bij starters op de woningmarkt. De NVM is niet gelukkig met het voorstel. ,,Als de mensen met de hoogste inkomens niet meer verhuizen, dan stokt het door alle linies heen. De doorstroming wordt dan van boven afgestopt.


De NVM vindt financile maatregelen die alle aspecten van de woningmarkt raken in principe een evenwichtig alternatief. Die maatregelen zouden zich moeten uitstrekken van starterswoningen tot overdrachtsbelasting en van huurwaardeforfait tot en met de doorstroming op de markt.


De NVM heeft formateur Wijffels een brief gestuurd met deze boodschap. ,,Wij zien liever dat in de coalitiebesprekingen wat meer wordt gekeken naar het SER-advies van vorig jaar over deze kwestie. Dat advies werd opgesteld onder voorzitterschap van de huidige formateur.

Bron: Algemeen Dagblad 7 januari 2007


Makelaars in het nieuws


Concurrentie funda groeit.

Friezen betalen fors minder voor huis.

Ruzie in bestuur huizensite funda.

Actie hetsmshuis tijdelijk stilgelegd.

Meer in ons archief