Eindsprint huizenprijzen utrecht
huizenprijzen NIEUWEGEIN - De huizenprijzen in de regio Utrecht hebben in het laatste kwartaal van vorig jaar een eindsprintje ingezet. Een doorsnee woning werd 5,5 procent duurder dan een jaar eerder. Bijna de helft van die stijging zat in de laatste drie maanden.


Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vandaag presenteerde. Een gemiddelde woning in Utrecht en omgeving kost nu 236.000 euro, tegen 233.000 vorig jaar. In Nederland behoort de regio Utrecht met haar prijsstijging tot de subtoppers achter Amersfoort, Nijmegen en Eindhoven waar de huizen zes tot acht procent duurder werden. Goedkoper werd alleen Zwolle en omgeving: 1,6 procent.


Uit de cijfers blijkt ook dat vooral in de stad Utrecht en plaatsen zoals Houten steeds minder huizen te koop staan en het aanbod sneller van de hand gaat. Gewilde woningen zoals hoekhuizen en 2 onder 1 kapwoningen staan gemiddeld nog geen drie weken te koop. Vrijstaande huizen daarentegen verkopen minder snel en daalden zelfs 1,7 procent.


NVM-voorzitter Wim van Kampen vreest dat dit jaar huizen voor starters echt onbetaalbaar worden. In de randstad is dat nu eigenlijk al het geval meent de NVM. vanwege de lichte stijging die de NVM verwacht voor zowel de rente als de huizenprijzen in de loop van dit jaar, wordt eigen huis voor mensen zonder eigen vermogen en een modaal inkomen vrijwel onbereikbaar in het midden en westen van het land.


Jan Paul Welter van Brecheisen makelaars dat de NVM cijfers voor de regio Utrecht nader analyseerde, spreekt van een echte kopersmarkt. Vooral in de stad bij gewilde woningtypen staan kopers in de rij. De verkoop bij inschrijving is weer helemaal terug, meent hij. Kopers moeten er snel bij zijn. Wie rond 200.000 euro een huis wil bemachtigen maakt aanzienlijk meer kans in de Omliggende plaatsen, dan in de stad zelf meent Welter. ,,Veel woningen in Nieuwegein kennen een betere prijs/kwaliteitsverhouding. dat kan zo maar enkele tienduizenden euros schelen.

Bron: Algemeen Dagblad 11 januari 2007


Makelaars in het nieuws


Concurrentie funda groeit.

Friezen betalen fors minder voor huis.

Ruzie in bestuur huizensite funda.

Actie hetsmshuis tijdelijk stilgelegd.

Meer in ons archief