Huis in amsterdam duurder
amsterdam 13 januari 2005


AMSTERDAM - De krappe Amsterdamse woningmarkt zit muurvast. Mede door het achterblijven van de bouwproductie blijven de huizenprijzen doorstijgen. De gemiddelde woning in Amsterdam werd in het vierde kwartaal opnieuw duurder, van 214.000 euro tot 221.000 euro.


''Wij hebben het zo vaak gezegd,'' aldus Pieter Joep van den Brink van de Makelaarsvereniging Amsterdam. ''Als Amsterdam niet bouwt, blijft er, ondanks het grote aanbod, een forse opwaartse druk op de huizenprijzen bestaan.''


Hij reageert hiermee op de vandaag verschenen kwartaalcijfers van de overkoepelende makelaarsvereniging NVM.


Van den Brink wijst erop dat de Amsterdamse woningmarkt alleen nog maar krapper wordt. ''Het verschil met het landelijke beeld wordt steeds pijnlijker. Het aanbod van te koop staande woningen in de stad daalt alweer, van 4350 woningen vorig jaar tot 4600 woningen eind 2003. ''


Tegelijkertijd stijgt het aantal jaarlijkse transacties, van 4500 woningen eind jaren negentig tot het record van 7397 vorig jaar, wat ten opzichte van 2003 alleen al een toename van tien procent was. ''Het zijn natuurlijk enorme omzetten,'' aldus Van den Brink.


Het dalende aanbod, gecombineerd met het toenemende aantal transacties, leidt volgens Van den Brink tot stijgende prijzen.


''De vijver bestaat alleen uit bestaande bouw. Als daar het aantal woningen, dat te koop wordt gezet, daalt, wordt de markt steeds krapper.''


De prijzen blijven daardoor niet alleen overeind, ze stijgen zelfs. De economische wetmatigheden betreffende teruglopende conjunctuur en daarmee gepaard gaande prijsdalingen gaan volgens Van den Brink niet op, omdat dit proces zich uitsluitend afspeelt in de - gesloten - markt van bestaande woningen, omdat nieuwbouw achter blijft.


Vorig jaar werd in Amsterdam de doelstelling van 16.000 tot 19.000 nieuwbouwwoningen in vier jaar tijd niet gehaald. Het waren er slechts 2200. ''Dit mag de verantwoordelijke wethouder, Duco Stadig, gerust verweten worden,'' aldus Van den Brink.


Het landelijk beeld is niet anders. Vorig jaar stelde het Centraal Planbureau vast dat het aantal nieuwbouwwoningen de laatste vijf jaar sterk daalde, van 90.000 in 1998 tot 30.000 in 2003. Daarmee belandde de productie op een niveau dat vergelijkbaar is met dat van 1953.


Van den Brink: ''In Amsterdam ligt de zaak zelfs nog extremer. Dat komt doordat het aanbod in Amsterdam weer aan het dalen is, terwijl het in de rest van Nederland nog verder stijgt.


In Amsterdam steeg de prijs van een gemiddeld koophuis vorig jaar met 3,2 procent (2,2, procent in het laatste kwartaal), terwijl de stijging elders in Nederland 0,9 procent bedroeg.


De prijzen van alle woningen stegen, zowel die van appartementen (80 procent van de markt), als die van tussenwoningen en hoekwoningen.

Bron: Het Parool 13 januari 2005


Makelaars in het nieuws


Concurrentie funda groeit.

Friezen betalen fors minder voor huis.

Ruzie in bestuur huizensite funda.

Actie hetsmshuis tijdelijk stilgelegd.

Meer in ons archief