Huizenkoper kan oordelen over makelaar
Huizenkoper GRONINGEN - De makelaar gaat onder de loep. Met de site Huizenvinder.nl tracht de Groninger Bart Kappenburg de huizenzoekers te helpen die bemiddelaar te vinden die goed werk levert. En de beoordelaar is niet een makelaarsorganisatie maar de klant zelf.


Hoe dat zit? Net als op sites als die van bijvoorbeeld Kieskeurig kan een huizenkoper zijn beoordeling kwijt op de site van Huizenvinder.nl. Punten als klantvriendelijkheid, kosten, begeleiding na de koop, het aanbod en de taxatie kunnen gewaardeerd worden op een cijferschaal.


We controleren vervolgens elke beoordeling, zegt Kappenburg. Het is onmogelijk dat een makelaar zichzelf meerdere keren van een goed cijfer voorziet. We mailen bijvoorbeeld achter de beoordelaars aan en we checken ook elk IP-adres. En natuurlijk heeft iedereen tegenwoordig een eigen fake-mailadres, maar daar heeft iedere site last van.


Huizenvinder.nl is nog maar een maandje operationeel. De eerste reacties zijn uitermate positief, vertelt Kappenburg. Er zijn zelfs makelaars die ons vragen of ze gespiderd kunnen worden. Die willen hun aanbod zo veel mogelijk verspreiden.


Spideren? Liefst elke nacht wordt er gespiderd, zo vertelt Kappenburg. De bestanden van de makelaars worden dan gecontroleerd en gecheckt en zo ontstaat een beeld van de gemiddelde vraagprijzen en verkoopperiodes bij een bepaalde makelaar.


Samen met de beoordelingen ontstaat er dan een redelijk beeld van een huizenbemiddelaar. Kappenburg: Als je in een andere regio dan waar je nu woont een huis zoekt, kun je op die manier een goed beeld krijgen van de makelaars ter plekke.


De nieuwe huizensite is een der grootste in zijn soort van Nederland. Kappenburg: Misschien zijn we wel de grootste. Er zijn bij ons bijna 200.000 woningen te vinden.


Huzenvinder.nl is een zogenoemde verticale zoekmachine. Dat wil zeggen dat er specifiek op n bepaalde productgroep wordt ingezoomd. Kappenburg: Dat kun je ook met autos doen, je kunt bijvoorbeeld alleen VW Polos in een oogopslag in beeld krijgen.


Zon site heeft Kappenburg dan ook: autorunner.nl. Maar dezelfde truc wordt nog eens herhaald met het zoeken van koopjes op koopjesvinder.nl. We hebben nog wat in de steigers staan, vertelt Kappenburg. Of we de verticale zoekmachine oneindig kunnen toepassen? Je moet je echt wel in elke markt verdiepen maar een groot deel is te reproduceren.


Bart Kappenburg

Bart Kappenburg stamt uit een bekend Gronings geslacht. Grootvader Bart was jarenlang secretaris van de atletiekunie en was de laatste decennia actief als bestuurder op de Olympische Spelen. Zijn vader Frans zit in het hotelwezen. Hij runt tegenwoordig het Martinihotel, de voormalige Weeva.

Bron: Dagblad van het Noorden 19 maart 2007


Makelaars in het nieuws


Concurrentie funda groeit.

Friezen betalen fors minder voor huis.

Ruzie in bestuur huizensite funda.

Actie hetsmshuis tijdelijk stilgelegd.

Meer in ons archief